Aktiviteter

Naturstig: På Vänö finns två skyltade vandringsleder av olika längd. Längs den 2,5 km långa leden till norra stranden finns skyltar med information om öns natur och historia. Här kan du se spår efter istiden, flyttblock och forntida stränder samt släta klippor. Stigen mot kapellet passerar fårflockar och kapellet är omgivet av en ljunghed som sträcker sig ända ner till sandstranden. På toppen av kapellets sluttning finns en favoritplats för fåglar, så var försiktig. I detta område kan du se åsen Salpausselkä III som stiger upp till ytan från havsbotten. Vill du understöda verksamheten så kan du betala en valfri summa på Mobilepay åt Vänö Vänner, Mobile pay nummer: 73820.

Sandstranden: Belägen på öns östra sida, drygt en kilometer från hamnen. Sandstranden har ett utedass som drivs av Vänö Vänner. Kom ihåg att följa principen om skräpfri camping på hela ön!

Guidade turer: öns liv och berättelser, tillgängliga på 0400-744076.

Kulturhuset: Kulturhuset är navet i Vänös mångsidiga verksamhet. Föreningen Vänö Vänner anordnar utställningar, fester, musikevenemang m.m. Lokalen lämpar sig även för bröllop och andra familjeevenemang. Eller till och med för yoga- eller dansklasser. Vill du hyra ett utrymme? Ring: +358 400744076

Kapell: Vänö sjömanskapell ligger på öns östra sida. Redan på 1600-talet fanns det ett kapell på denna plats, som enligt en berättelse donerades till ön av den danske kaptenen Klas. Det nuvarande kapellet byggdes 1975. I kapellet hålls gudstjänster på sommaren. Det är också möjligt att boka kapellet för bröllop.

Retreat i naturen: En året-runt-retreat i vildmarken, där du kan dra dig tillbaka till ditt eget lugn och ro och återhämta dig. Särskilt utanför sommarsäsongen kan du bo till överkomliga priser. Om du vill organisera en guidad retreat för din grupp, vänligen kontakta oss för att ordna användning av faciliteterna. Det är bekvämt att komma till hamnen med m/s Stella från Kasnäs året runt.

Frisbeegolf: banan på Vänö är varken lång eller krävande. Du kan låna frisbee från Vänö Vänner. Var snäll att återlämna frisbeearna. Här kan du se kartan över frisbeegolf banan: 

Geocash: är dagens skattjakt. Det finns ett Geocash-spår på Vänö. Den första koordinaten för spåret är N 59°52,243' E022°11,692'.

Sommarevenemang: Vänödagen hålls traditionellt den första lördagen i juli. Då är det marknadsstämning i hamnen och då ordnas också barntävlingar.  På kvällen blir det dans och levande musik i Kulturhuset. Två veckor senare är det Träbåtsdagen. Då blir det en picknickresa till en ö i Vänö skärgård i träbåtar. Man försöker också göra plats för de som inte har en egen träbåt. På kvällen är det dans på Kulturhuset.